Bekymring ang utvidelse av sydbruddet, Langøya og et eventuelt deponi i Dalen gruver

Noah er i en prosess med å søke om utvidelse av sydbruddet ned til kote -80 og i den forbindelse har vi, sammen med Vern om Grenland – nei til deponi, sendt et høringssvar til Direktoratet for mineralforvaltning med Bergmesteren for Svalbard der vi viser vår bekymring for hva som skjer på Langøya og hva som skal skje videre.

Vi veit at Langøya ikke er tett, uten massiv ettertetting. Dette blant annet ifølge brev fra SFT til Noah AS, datert 22.12.2009 ref. 2008/111 508/94-010 (vedlegg1) og bekymringsbrev fra Re-kommune til Noah AS, datert 03.02.2010 (vedlegg 2)
Vi kan også vise til satellittbilder fra 2010 der det ser ut som forurensning til sjøen på østsiden av øya og en «foss» som renner inn i sydbruddet. Dette finner vi ikke på bilder tatt seinere.

Men, hva skjer med tettemassen ved slik massiv sprengning og etter år med slitasje fra sjøvann, regnvann og forurenset masse i kratrene samt at Oslofjorden ligger i en forkastning med fare for jordskjelv lik det som var i 1904, kan vi stole på at dette holder uten lekkasjer i all fremtid?

Les også hva Bjørn Helge Klüver, Ingeniørgeolog skriver i tu.no om Dalen gruver.

Alle ordførerne i Telemark er imot deponiplanene i Dalen gruver og vi mener det er på tide at Vestfolds politikere og innbyggere støtter dem, Porsgrunn kommune og Breviks innbyggere sin motstand.

Vedlegg 1 – Brev fra SFT – 22.12.2010 – til NOAH AS

Vedlegg 2 – Brev fra Re-kommune – 03.02.2010 – til NOAH AS

vern.om.oslofjorden@gmail.com

Vern om Oslofjorden – Avslutt giftmottaket på Langøya

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.